Portal:Teknologji

 Gjeografia       Historia       Ekonomia & Filozofia       Arti & Kultura       Feja       Shkenca & Teknologjia       Sporti

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer

redakto 
Portali i Teknologjisë

Teknologjia (en:"technology", Greek "technologia" (τεχνολογία) < techne (τέχνη) "craft" + -ologia (-ολογία) shkencë os diciplinë) është marrja, përdorimi dhe njohuritë për mjetet, teknikat, sistemet, ose metodat e organizimit për të përfituar një grup i njerëzve, apo njerëzimi si një tërësi. Mbi dy milionë vjet më parë, "paraardhësit e njeriut" besohet se kanë përdorur mjetet prej guri, një nga shembujt më të hershme të teknologjisë. Shembuj të tjerë të hershme përfshijnë kontrollin mbi përdorimin e zjarrit, përdorimi i veshjeve, dhe zhvillimi i bujqësisë.

Këto, dhe teknologji të tjera ndikojnë dukshëm se si njerëzit ndërveprojn me mjedisin natyror. Shumë përparime të rëndësishme teknologjike kanë të bëjnë me transportin, disa shembuj të hershme të janë anijet, dhe shpikja e rrotës.


Paraqit zgjedhje të reja
redakto 
Artikujt e zgjedhur
Inteligjenca artificiale (IA) është inteligjenca e makinave dhe dega e shkencave kompjuterike që ka për qëllim për të krijuar atë. Tekstet e librave e definojnë këtë fushë si "studimi dhe dizajnimi i agjentëve inteligjent " ku një agjent inteligjent është një sistem që e percepton mjedisin e tij dhe merrë masa për të maksimizuar shanset e tij për sukses. John McCarthy, i cili solli termin më 1956, definon atë si "shkenca dhe inxhinieria e bërjes së makinave inteligjente ". Në kohërat e lashta të menduarit të makinave dhe qenieve artificiale janë paraqitur në mitet greke, të tilla si Talos dhe Kretës, robotë të artë Hephaestus dhe Galatea të Pygmalionit. Mekanika është zhvilluar nga filozofët dhe matematikanët që në antikitetit.
redakto 
Pikturat e zgjedhura
redakto 
Lajme


redakto 
A e dini se...


redakto 
Kategoritë  


redakto 
Temat  
 Artikuj kryesore: Teknologjia dhe Shkencat e aplikuara.


redakto 
Fjalorë  

 

redakto 
Portale relative  

 


redakto 
Gjëra që ju mund të bëni

 

redakto 
Associated Wikimedia

 


Arti & Kultura: Animim · Film · Letërsi · Muzikë · Serial · Strip
Biologjia: Mjekësi
Gjeografia: Gjeografi · Kosovë · ShBA · Shqipëri · Maqedoni · Greqi
Sporti: Sport
Teknologjia: Informatikë · Elektronikë  · Teknologji
Shkenca: Fizikë, Matematikë


Fresko kujtesën e serverit

Dieser Artikel basiert auf dem Artikel Portal:Teknologji aus der freien Enzyklopädie Wikipedia und steht unter der Doppellizenz GNU-Lizenz für freie Dokumentation und Creative Commons CC-BY-SA 3.0 Unported (Kurzfassung). In der Wikipedia ist eine Liste der Autoren verfügbar.